Verschillende soorten bouwfolie: Dampremmende folie, vochtwerende folie en isolatiefolie
Bouwfolie is het perfecte materiaal als je op zoek bent naar iets dat producten kan beschermen tegen vele invloeden. Harde regen, dampen, wind, sneeuw en vocht maken geen kans meer wanneer bouwfolie in het spel komt. De folie kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen in de bouwsector. Dit komt door zijn veelzijdigheid en beschermende eigenschappen. In dit artikel lees je verschillende eigenschappen en welke soorten bouwfolies er zijn.
Eigenschappen van bouwfolie
Bouwfolie heeft dus verschillende eigenschappen. Hier zijn een aantal voorbeelden.
- Vochtwerend: Dit type folie wordt gebruikt om te voorkomen dat er vocht uit de grond in de bouwmaterialen terechtkomt. Meestal wordt het op de grond gelegd voordat funderingen, voeren of betonnen structuren worden gebouwd.
- Dampremming: Om te voorkomen dat dampen en vocht vanuit de binnenruimte in isolatie en constructiematerialen doordringen kan bouwfolie helpen de condensatie te verminderen.
- Bescherming tegen het weer: Of het nou regent, sneeuwt of waait tijdens de bouwfase, door de folie kan je ervoor zorgen dat de bouwplaatsen schoon blijven en de materialen beschermd worden.
- Afdichting en dakbedekking: De folie kan gebruikt worden om iets tijdelijks af te sluiten. Daarnaast kan het ook als tijdelijke waterdichte laag over een dak worden gelegd. Zo kun je voorkomen dat water binnendringt, totdat je permanente dakbedekking kan neerleggen.
- Energie besparen: Dit type folie kan helpen om warmteverlies te verminderen, en bij te dragen aan een energiezuiniger gebouw. Dit komt doordat het folie kan worden gecombineerd met isolatiematerialen, waardoor de thermische efficiëntie van het gebouw wordt verbeterd.
Welke soorten folie zijn er
Alle eigenschappen die hierboven zijn genoemd, horen bij bepaalde soorten folie.
Zo heb je dampremmende folie, om de damp en vocht tegen te houden. Je ziet dit vaak terug in muren, daken en vloeren. Daarnaast heb je ook dampdoorlatende folie. Deze laat dus juist wel damp door, maar dan om het te laten ontsnappen van binnen naar buiten. Dit is gelukkig op zo’n manier ontwikkeld dat het niet van buiten naar binnen kant. Zo bestaat er ook wind- en waterdichte folie. Dit is speciaal gericht om bescherming te bieden tegen wind en regen. Soms vind je ze ook als tijdelijke afdichting op daken en gevels. Vochtbestendige folies worden vaak op de grond neergelegd, zodat de vocht niet vanaf de grond in de producten kan gaan zitten. Er is ook warmtereflecterende folie verkrijgbaar. Deze folie wordt soms gebruikt als aanvulling op isolatiematerialen. Voor buiten heb je UV-bestendige folie. Deze folie is bestand tegen de schadelijke effecten van UV straling, en wordt daarom vaak gebruikt voor buiten-toepassingen waarbij sprake is van langdurige blootstelling aan de zon.
Voordat je bouwfolie aanschaft is het dus goed om te weten wat je doel met het folie precies is, en welke hier het beste bij past.